WLTP (Worldwide Harmonised Light Vehicle Test Procedure) wordt vanaf 1 juli 2020 de nieuwe vorm voor het testen van de uitstoot en het verbruik van auto’s. De WLTP meet uitlaatgasemissies op een andere manier, met als doel om een realistischer beeld van het voertuiggebruik te geven. Op deze manier kan een betrouwbare vergelijking worden gemaakt tussen verschillende auto’s. Maar wat betekent dit voor jou als wagenparkbeheerder of leaserijder?

De veranderingen per 1 juli 2020

De belasting van personenauto’s en motorrijwielen (bpm) is in Nederland gebaseerd op de CO2-uitstoot van het voertuig. De nieuwe WLTP testmethode is dan ook van invloed op de hoogte van de bpm en daarmee op de prijs van auto’s. Vanaf 1 juli 2020 worden nieuwe bpm-tarieven gebruikt. Tot die tijd wordt de nieuwe WLTP-waarde omgerekend op basis van de actuele bpm-tarieven.

Lastenneutraal

De bedoeling van de nieuwe tarieven is dat gemiddeld niet meer of minder BPM wordt betaald (los van andere factoren) voor een WLTP-auto na 1 juli 2020, dan destijds voor een NEDC-auto vóór 1 september 2018. Dit baseert het kabinet op berekeningen van onderzoeksbureau TNO in opdracht van het ministerie van Financiën.

Prijswijzigingen

Op nieuwe bestellingen van leaseauto’s met een leverdatum na 1 juli 2020 zijn door de WLTP prijswijzigingen van toepassing. Dit geldt ook voor de extra opties die u kiest bij uw auto, deze kunnen namelijk van invloed zijn op de vorm en het gewicht, en daarmee het verbruik van de auto. Dit kan leiden tot meer CO?-uitstoot. De definitieve leaseprijzen zijn pas bekend bij de levering van de auto na 1 juli 2020.

Bijtelling

De bijtelling wordt berekend op de catalogusprijs van de auto inclusief bpm. De bijtelling kan pas na levering, vanwege de nieuwe bpm-tarieven per 1 juli 2020, worden berekend. Daarom raden wij u aan om zich goed te laten informeren. Neem daarom gerust contact met ons op.

 

 

Vragen over wat de invoering van WLTP voor u betekent?

Neem gerust contact op!
Bel 058 - 284 70 40 Ma t/m vr 08.00 - 17.00 uur
Of stuur ons een mail Binnen 24 uur reactie