Voor steeds meer Nederlanders is de actieradius van een moderne elektrische auto toereikend voor dagelijks gebruik. Maar wat als u ook met uw auto op vakantie wil? Kan dat wel met een EV? Vaak wel, al vergt de reis iets meer voorbereiding. Salesmanager Michel de Haan nam in de zomer van 2021 de proef op de som en ging met zijn ŠKODA ENYAQ iV 80, met een theoretische actieradius van 527km, naar Italië. Hoe de reis verliep? Dat leest u hier!

“Vol goede moed en met een volgeladen accu ben ik vertrokken voor een vakantie in Italië. De reis had ik, vanwege de afstand van 1451km, verdeeld in twee dagen.

De eerste dag was de planning om door te rijden naar het Italiaanse Como (1.108km) waar we zouden overnachten in een hotel met laadfaciliteit. De reis ging via Duitsland en Zwitserland. De eerste laadsessie stond gepland in Duitsland. Hier zijn bij alle grotere tankstations langs de snelweg laadpalen aanwezig. De meeste zijn vrij nieuw en hebben een hoog laadvermogen (variërend van 50Kw tot zelfs 350Kw). Aangezien de ENYAQ een laadcapaciteit heeft van maximaal 125Kw wordt het vermogen bij de zwaardere laadstations automatisch ge-downsized naar deze 125kw. In ongeveer 20 minuten was de auto weer voor circa 80% gevuld en konden wij onze reis weer vervolgen.”

Aangezien de elektrificering in Europa de afgelopen jaren vrij snel is gegaan, is de laad-infrastructuur momenteel natuurlijk alweer een stuk verbeterd.

“In Zwitserland was de laadfaciliteit zelfs nóg beter geregeld. Net als in Duitsland waren bij alle tankstations langs de snelweg laadpalen aanwezig. Deze hadden allemaal een hoog laadvermogen (meestal 300 of 350Kw). In Zwitserland stonden echter op “gewone” parkeerplaatsen langs de snelweg ook laadpalen. Deze werden langs de snelweg met een bord aangegeven incl. het aantal aanwezige laadpalen.

Op dag twee zijn wij met een volle accu gestart in Como. Ons hotel had gelukkig een 4 tal laadpalen en de ŠKODA heeft de hele nacht daarom kunnen laden voor de laatste rit van 345km.”

“Aangezien wij onze vakantie hadden gepland op het schiereiland tegenover Venetië wilde ik voor de zekerheid in de buurt van de afrit van de snelweg nogmaals laden. Met de ervaring van Duitsland en Zwitserland in het achterhoofd dacht ik bij een tankstation wel een laadpaal te vinden. Niks was minder waar. Hierna ben ik via een speciale app (ABRP, A Better Route Planner) gaan zoeken naar een DC snellader. Deze vond ik op 9 km afstand. De rest van de vakantie heb ik gelukkig goed kunnen laden op het parkeerterrein van de supermarkt.

Tijdens de terugreis liepen we tegen hetzelfde ‘probleem’ aan. Hier wederom problemen dat de laders niet te vinden waren, of dat de laadpas niet werd geaccepteerd. Een behulpzame Italiaan heeft ons vervolgens weer op weg geholpen door de laadsessie op zijn kosten te starten. Bella Italia!”

Bent u na Michels ervaring ook van plan om met uw EV op vakantie naar het buitenland te gaan? Wij geven u nog een paar laatste tips mee:

  • Plan de route goed en weet waar de juiste laadpalen staan
  • Neem voor de zekerheid meerdere laadsleutels/passen mee. Niet iedere pas wordt geaccepteerd
  • Neem de tijd en stoor u niet aan het feit dat laden er bij hoort
  • Houd rekening met verminderde actieradius in warme en koude gebieden

Meer informatie over de ŠKODA ENYAQ iV?

Onze leaseadviseurs helpen u graag verder!
Bel 058 - 284 70 40 Ma t/m vr 08.00 - 17.00 uur
Of stuur ons een mail Binnen 24 uur reactie
Contact opnemen