Als je zakelijk een auto gaat leasen wordt er al snel gesproken over bijtelling. Maar, wat is het precies en waar moet je rekening mee houden? Wij leggen je in een notendop uit waar je op moet letten.

Wat is bijtelling?

Als je met jouw zakelijke leaseauto jaarlijks meer dan 500 kilometer privé rijdt, krijg je als zakelijke rijder te maken met bijtelling. De Belastingdienst ziet deze kilometers namelijk als een vorm van inkomen waarover belasting betaald moet worden. Ieder voertuig heeft een bepaalde cataloguswaarde waarover een bepaald percentage bij op het belastbaar inkomen wordt geteld. Hierdoor betaal je meer belasting als je meer dan 500 privé-kilometers per kalenderjaar rijdt. Blijf je onder de 500 privé-kilometers per kalenderjaar dan hoef je geen bijtelling te betalen.

Privé-kilometers zijn alle kilometers die worden gereden naast het woon-werkverkeer en de zakelijke ritten. Als je dus je laptop bent vergeten en even heen en weer moet, tellen die kilometers niet mee voor de bijtelling.

Hoe hoog is de bijtelling?

De bijtellingsregels zijn vanaf de eerste dag van de maand nadat jouw zakelijke leaseauto voor het eerst op naam is gesteld voor 60 maanden vastgelegd. Na die 60 maanden wordt het bijtellingspercentage opnieuw berekend volgens de regels die op dat moment gelden.

Op basis van de catalogusprijs van jouw zakelijke leaseauto wordt de hoogte van de bijtelling bepaald. De dagwaarde van jouw auto of het aantal privé-kilometers boven de 500 kilometer hebben geen invloed op de hoogte van de bijtelling.

Per 1 januari 2022 zijn de bijtellingsregels aangepast. In 2022 gelden de volgende bijtellingspercentages:

  • 16% bijtelling voor volledig elektrische voertuigen en waterstofauto’s tot de waarde van 35.000 euro over de meerwaarde wordt 22% bijtelling gerekend.
  • 22% bijtelling voor alle andere voertuigen, ook hybride aangedreven voertuigen.

Rij je een elektrische auto aangeschaft voor 1 januari 2022? Dan profiteer je nog van de oude bijtellingspercentages.

Hoe reken ik mijn bijtelling uit?

Hoe je de bijtelling voor jouw zakelijke leaseauto uitrekent, leggen we hieronder aan de hand van een rekenvoorbeeld uit.

Rekenvoorbeeld 16% bijtelling

Schaf je in 2022 een elektrische auto met een cataloguswaarde van 65.000 euro aan, dan bedraagt de jaarlijkse bijtelling tot 35.000,00 euro, 16% en wordt er over de resterende 30.000 euro gerekend met een bijtelling van 22%. In totaal is dat €12.200,00.

Afhankelijk van jouw jaarinkomen wordt duidelijk in welk belastingtarief jouw jaarinkomen valt. Val jij bijvoorbeeld in het belastingtarief van 37,35%, dan betaal je op jaarbasis 4.557 euro extra aan belasting.

Rekenvoorbeeld 22% bijtelling

Rij je een benzineauto met een cataloguswaarde van 40.000 euro, dan bedraagt de bijtelling in 2022 22% van 40.000 euro. Dat is 8.800 euro. Val jij met jouw jaarinkomen in het belastingtarief van 37,35%, dan betaal je op jaarbasis 3.287 euro extra aan belasting.

Rittenadministratie verplicht?

Veel ondernemers houden bij hoeveel kilometer ze voor bepaalde ritten rijden met hun zakelijke leaseauto. Dit dient als bewijs voor de Belastingdienst. Het bijhouden van een rittenadministratie is wettelijk niet verplicht, maar zonder rittenadministratie heb je geen bewijs voor het wel of niet rijden van 500 privé-kilometers per kalenderjaar. Wij raden onze klanten daarom altijd aan om een rittenadministratie bij te houden. Zo heb je altijd bewijs.