Sneeuw, ijs, en gladheid zijn vaak geen prettige omstandigheden om de weg op te gaan. Al helemaal niet als u niet goed voorbereid bent. Maar wat moet u nou juist doen om veilig op uw bestemming aan te komen? Wij geven u tips!

Pas de snelheid aan

Rijd langzamer dan normaal en probeer niet te heftig te versnellen bij het indrukken van het gaspedaal. Dit zorgt voor meer controle over de auto. Niet zo snel, wel zo veilig én dus ook minder kans op autoschade. Ook belangrijk met het oog op de snelheid; gebruik geen cruisecontrol. Deze weet niet dat het glad is.

Trek rustig op

Geef ook niet te veel gas bij het optrekken. Laat de koppeling rustig opkomen. Ligt er heel veel sneeuw, dan kan te hard optrekken resulteren in vastzitten. Bij optrekken op een ijzige plek is het aan te raden dat in de tweede versnelling te doen.

Stuur voorzichtig

Stuur rustig, houd beide handen op het stuur en kijk ver vooruit. Op deze manier rijdt u vaak rechter. Stuurt u te snel? Dan bestaat de kans dat de wielen de grip op het wegdek verliezen. Met alle gevolgen van dien.

Houd afstand

Rijd niet te dicht achter uw voorganger. Met gladheid is uw remweg namelijk langer. Houd daarom meer afstand van de bestuurder voor u. Iets meer afstand dan de normale regel van ten minste twee seconden is wenselijk. Zo heeft u meer tijd om op een onverwachte situatie in te spelen en minder kans op schade.

Gas eerder loslaten in plaats van remmen
Remmen met gladheid zorgt voor gripverlies en kan slippen veroorzaken. Het remmen zo veel mogelijk voorkomen is daarom wenselijk. Komt er toch een scherpe of gladde bocht aan of moet u stoppen voor een rood licht? Laat het gas dan wat eerder los, zodat (krachtig) remmen niet nodig is.

Remmen

Soms moet u wél hard remmen, bijvoorbeeld als u onverwachts een noodstop moet maken. Dan wilt u dat het ABS (antiblokkeersysteem optimaal functioneert. Als het ABS werkt, remt de auto maximaal af zonder dat de wielen blokkeren zodat u kunt blijven sturen. ABS werkt alleen bij maximale remdruk, oftewel als u het rempedaal tot op de bodem blijft intrappen.

Rijd met winterbanden

Zorg ervoor dat er goede banden onder uw auto zitten. Bij voorkeur winterbanden. Winterbanden zorgen voor meer grip bij ijs en sneeuw. De remweg is korter en er is minder kans op aquaplaning. Dat komt doordat de minimale profieldiepte 4 mm is. Blijf met winterbanden wel nog steeds alert, ze zijn namelijk geen totaaloplossing bij alle winterse problemen.

Toch schade?

Heeft u onverhoopt toch schade of pech? Onze hulpdienst staat 7 dagen per week, 24 uur per dag voor u klaar. Zo blijft u ten alle tijden mobiel en kunt u zo snel mogelijk uw weg weer vervolgen. Onze hulpdienst is bereikbaar op de volgende telefoonnummers: